3.11.2016| Kirjoittaja: Sami Keskiaho

Ohi kävelevät ihmiset vilkuilevat messuosaton suuntaan. Osa epäilevästi, osa uteliaasti, jotkut innostuneesti. Reagtiosta riippumatta useimmille ihmisille asia on selvästi uutta ja herättää mielenkiitoa. Olemme Domuksen messuosastolla Omakoti 2016 -messuilla. Domus on päättänyt, että tällä kertaa messuille ei raahatakaan perinteistä mallikeittiötä, jota messuvieraat voivat hypistellä vaan kokeillaan jotain uutta ja toteutetaan messuosastolle virtuaalinen keittiö.

Virtuaalinen keittiö on 3D-mallintamalla toteutettu virtuaalikokemus, jossa käyttäjät pääsevät testamaan miltä Muoto by Domus -keittiömallisto näyttää eri väreissä, eri materiaaleilla ja erilaisissa ympäristöissä. Virtuaalilaseilla käyttäjä viedään Myyrmäen urheiluhallista järven rannalla olevaan talon keittiöön, jossa käyttäjä voi fyysisesti liikkua, avata kaappia sekä vaikuttaa keittiöon ja ympäristön ulkonäköön.

Messuvieraiden houkutteleminen virtuaaliseen keittiöön ei ole aina helppoa. Raskaan näköiset virtuaalilasit sekä ohjaimet antavat helposti teknisesen ja monimutkaisen vaikutelman. Pienellä suostuttelulla kuitenkin useimpien ihmisten uteliaisuus voittaa ja heidät saadaan testaamaan virtuaalista keittiötä.

Ihmisten ensireaktiota on mielenkiintoista seurata. Lähes kaikille vieraille tämä on ensimmäinen kerta kun he kokeilevat virtuaalilaseja ja reaktiovat ovat sen kaltaisia. Epäilys ja epäluulo hälvenee ja tilalle tulee ennemminkin epäusko että tämä ei voi olla totta. Virtuaalikokemus on ensimmäisellä kertaa vaikuttava ja sitä on hankala kuvailla muuta kuin kokeilemalla.

Messuvieraat kävelevät virtuaalikeittiössä muutaman minuutin ajan. Availevat siellä laatikoita ja kaappeja sekä vaihtavat värejä ja materiaaleja. Tämän jälkeen on aika riisua lasit ja tehdä tilaa seuraavalle henkilölle.

Messujen aikana virtuaalikeittiötä testasi noin sata aikuista messuvierasta. Kysyimme jälkikäteen heidän mielipidettä kokemuksesta ja vastaajista 95% oli sitä mieltä, että tämä auttoi heitä hahmottamaan miltä keittiö näyttäisi eri väreillä ja materiaaleilla sekä olisi hyödyllinen apu keittiön hankinnassa.

Varmastikaan vielä pitkään aikaan keittiöitä ei osteta pelkän virtuaalisen kokemuksen pohjalta, mutta vaikuttaa siltä, että huomion herättäjänä ja suunnittelu työkaluna virtuaalinen keittiö on jo nyt näyttänyt hyödyllisyytensä.