11.4.2018| Kirjoittaja: Sami Keskiaho

Virtuaalitodellisuus (VR) on jo tätä päivää. Sen avulla suunnittelijat saavat suunnitelmansa elämään, rakennuttajat pystyvät esittelemään asiakkaille vielä suunnittelupöydällä olevaa asuntoa ja tehdä siitä todellisen – ainakin virtuaalitodellisen - missä asiakas voi kävellä ja kierrellä. Testata erilaisia sisustus- ja kalustusratkaisuja ja vaihtaa vaikka keittiön kaappien väriä.

Virtuaalilasien maailma tuntuu täysin aidolta. Siellä voi kävellä, avata kaappien ovia, kääntyä 360 astetta, vaihtaa sohvan paikkaa, tutkia ihmiskeuhkoja ja katsoa, katsoa, miten haikalat uivat silmien edestä ja istua vallihaudassa toisen maailmansodan aikaan. Äänet tekevät kokemuksesta vielä elävämmän ja todellisemman.

Virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Joku on joskus sanonut, että VR jatkaa siitä, mihin mielikuvitus loppuu. Se on totta. Se on täysin uudenlainen median muoto ja sen avulla yrityst tai opettaja tai vaikka asentaja pystyy tarjoamaan asiakkailleen täysin uudenlaisia ja ennen kokemattomia elämyksiä.

Virtuaalilasien avulla katsoja pääsee vaikuttamaan tarinan kulkuun. Hän pystyy esimerkiksi navigoimaan vielä suunnitelupöydällä olevassa toimistossa, arvioimaan kalusteiden paikkoja ja konkreettisesti näkemään miltä suunnittelijan valitsemat värit näyttävät.

Virtuaalitodellisuuden avulla elämän isojen päätösten, kuten asunnon oston, kalliin matkan tai keittiöremontin tekeminen helpottuu. Kun asiakas pääsee kokemaan ja näkemään etukäteen miltä hotelli Malediiveilla näyttää, on ostopäätöksen tekeminen helpompaa.

Virtuaalitodellisuus tekee myös oppimisesta ja kouluttamisesta mielekkäämpää. Virtuaalitodellisuus vaan kertoo tarinat paremmin. Se tekee niistä konkreettisesti eläviä ja ne voivat viedä opiskelijat mihin vaan. Kuuhun, tulevaisuuteen, menneisyyteen tai vaikka ihmisen sisälle.

Teollisuus puolestaan voi hyödyntää virtuaalitodellisuutta kirjaimellisesti pienentämällä maailman yksiin laseihin. Enää ei yrityksen tarvitse lähettää asentajia uusien laitteiden oppiin toiselle puolelle maailmaa. Riittää, että laitteen toiminta demonstroidaan virtuaalilasien avulla. Näin voidaan myös tehostaa huoltotoimintaa ja simuloida riskitilanteita.

Koneiden ja laitteiden suunnitteluvaiheessa VR:n avulla voidaan testata mahtuuko laite mahtuu sille varattuun tilaan ja miten sen ympärillä voidaan työskennellä vai voidaanko. Tiimit ja tulevat käyttäjät voivat katsella, testata ja kommentoida suunnitelmia ja niihin on helppo tehdä muutoksia.